Mrtvice nastává v případě přerušení přívodu krve do mozku. V důsledku toho odumírají mozkové buňky, což může vést k trvalé invaliditě (s omezením fyzických i duševních funkcí), nebo dokonce smrti.
Mezi konzumací alkoholu a mrtvicí je složitý vztah. Nadměrná konzumace je spojována se zvýšeným rizikem mrtvice, zatímco lehká až mírná konzumace toto riziko pravděpodobně snižuje.
Intenzivní nebo nadměrná konzumace alkoholu může zvyšovat krevní tlak. Výsledky výzkumu ukazují, že riziko výskytu mrtvice (ischemické i hemoragické) může tímto narůstat.
Některé studie ukazují, že lehká až mírná konzumace alkoholu může před výskytem ischemické mrtvice chránit, protože alkohol zvyšuje koncentraci lipoproteinů s vysokou hustotou (označovaných také jako HDL nebo „dobrý cholesterol“) v krvi a současně zabraňuje tvorbě krevních sraženin.
Stáhněte si informační příručky ve formátu PDF. Připravili jsme pro vás sadu 19 příruček.
Zobrazit příručkyMáte-li jakékoli dotazy o možných dopadech pití alkoholu na riziko mrtvice, poraďte se s vaším lékařem.
Nepijte však alkohol pro možné zdravotní přínosy – chcete-li prospět svému zdraví, zaměřte se na zdravou stravu, cvičení a další otázky životního stylu.
Plzeňský Prazdroj a.s. nenese žádnou odpovědnost za obsah uvedený na externích webových stránkách.