Obilí a voda

K výrobě jakéhokoli alkoholického nápoje je zapotřebí určitá forma zkvasitelného cukru. Na rozdíl od vína, u něhož se k výrobě zkvasitelného cukru používají drcené hrozny, se v případě piva používá obilné zrno (např. sladový ječmen, pšenice nebo čirok), případně kombinace několika druhů zrna. Volba druhu zrna má vliv na výslednou chuť nápoje.

Přeměna zrna na zkvasitelný cukr vyžaduje určité dovednosti. Zrno se namáčí do vody, nechá se vyklíčit a poté se suší v peci, kde se mění na slad. Doba a teplota sušení ovlivňuje barvu i chuť sladu. Sladové zrno se jemně drtí, aby se otevřelo a připravil se tzv. sladový šrot.

Naši sládci mísí sladový šrot s horkou vodou ve fázi, která se označuje jako „vystírání“. Tímto se aktivují enzymy obsažené ve sladu, jejichž působením se přetváří přírodní škrob ve sladu na cukr. Rmut se poté filtruje a zůstane sladká zkvasitelná kapalina označovaná jako sladina.

SklizeňSklizeň
SladSlad
Drcení sladuDrcení sladu
VodaVoda
VystíráníVystírání
Příprava sladinyPříprava sladiny

Jazyk:

EN