Pro výrobu jakéhokoliv alkoholického nápoje je zapotřebí zkvasitelného cukru.
Ačkoliv samotný alkohol (etanol) je ve všech alkoholických nápojích stejný, má druh použitého cukru a proces výroby daného nápoje, stejně jako to, s čím je smísen, vliv na chuť a konzistenci nápoje, na obsah alkoholu a také na obsah živin, jako např. sacharidy či bílkoviny.
Jak víme, mnozí lidé si rádi dopřejí širokou škálu alkoholických nápojů, často na základě jejich chuti, dané příležitosti nebo toho, že svůj nápoj snoubí s určitým jídlem. I když třeba máte svůj oblíbený alkoholický nápoj, při určitých příležitostech se můžete rozhodnout pro konzumaci jiného nápoje.
Zde uvádíme několik příkladů obsahu živin různých druhů nápojů z USA. Veškeré hodnoty v tomto přehledu platí pro porce o objemu 100ml. Zdrojem těchto informací je Databáze živin zemědělského odboru USA .
Druh nápoje |
Energie(Kcal/100ml) | Alkohol (ABV) |
Tuky (g/100ml) |
Z toho nasycené (g/100ml) |
Sacharidy (g/100ml) |
Cukry (g/100ml) |
Bílkoviny (g/100ml) |
Sodík (g/100ml) |
|
Pivo (dia) | 29,0 | 3,9 | 0,0 | 0,0 | 1,6 | 0,1 | 0,2 | 4,0 | |
Pivo (běžné) | 43,0 | 4,9 | 0,0 | 0,0 | 3,6 | 0,0 | 0,5 | 4,0 | |
Nealkoholické pivo (v USA nazývané jako sladový nápoj) |
37,0 | 0,0 | 0,1 | - | 8,1 | 8,1 | 0,2 | 13,0 | |
Červené víno | 84,0 | 13,3 | 0,0 | 0,0 | 2,6 | 0,6 | 0,1 | 4,0 | |
Bílé víno | 81,0 | 12,9 | 0,0 | 0,0 | 2,6 | 1,0 | 0,1 | 5,0 | |
Vodka | 217,0 | 39,8 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 1,0 | |
Whiskey | 235,0 | 42,8 | 0,0 | 0,0 | 0,1 | 0,1 | 0,0 | 0,0 | |
Gin & Tonic | 119,2 | 16,9 | 0,0 | 0,0 | 6,8 | 6,8 | 0,0 | 10,1 | |
Rum & dietní Cola |
81,2 | 14,9 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,0 | 0,1 | 4,2 |
Detailnější informace týkající se obsahu živin různých alkoholických nápojů pro vzájemné srovnání různých typů alkoholických nápojů jsou k dispozici na následujících internetových stránkách: