Ke vniku karcinomu může přispět řada různých faktorů, např. dědičnost, skladba konzumovaných potravin a pití, otázky životního stylu nebo životní prostředí, ve kterém bydlíme a pracujeme.
Zejména v posledních letech se objevují studie možných dopadů konzumace alkoholu na vznik nádorových onemocnění, přičemž některé organizace došly k závěru, že pití alkoholu může některé typy nádorových onemocnění způsobit. Například Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny IARC (součást Světové zdravotnické organizace WHO) zjistila, že nádory v dutině ústní, hltanu, hrtanu, jícnu, játrech, konečníku a prsu jsou mnohdy způsobeny konzumací alkoholu, přičemž s rostoucí konzumací alkoholu je riziko těchto onemocnění vyšší. Alkohol je spojován i s dalšími formami nádorových onemocnění, například plic, žaludku, slinivky a dělohy.
Jiné studie naopak prokazují, že střídmá konzumace alkoholu může být spojována s nižším rizikem karcinomu močového měchýře, ledvin, vaječníků a prostaty, stejně tak jako NHL (ne-Hodgkinovy lymfomy). Ovšem ani tak nelze vyzývat veřejnost ke konzumaci alkoholických nápojů z důvodu potenciálních zdravotních přínosů.
Stáhněte si informační příručky ve formátu PDF. Připravili jsme pro vás sadu 19 příruček.
Zobrazit příručkyKaždá osoba je vystavena odlišným zdravotním rizikům. Máte-li jakékoli dotazy na téma zdravotních rizik i příznivých účinků konzumace alkoholu, promluvte si se svým lékařem.
Nepijte alkohol pro možné zdravotní přínosy – chcete-li prospět svému zdraví, zaměřte se na zdravou stravu, cvičení a další otázky životního stylu.
Plzeňský Prazdroj a.s. nenese žádnou odpovědnost za obsah uvedený na externích webových stránkách.